Excursief: de uiterste hoeken Header

Excursief: de uiterste hoeken

In Excursief laat ik de taal even achter me en ga ik op reis in de wereld en daarbuiten. Vandaag laat ik zien welke uiterste hoeken van de wereld ik heb bezocht.

Ik houd van reizen en daarom wilde ik graag eens in kaart brengen welke vorm zou ontstaan als ik mijn meest noordelijke, oostelijke, zuidelijke en westelijke bezochte plaatsen op een rij zou zetten. Zou de vorm hoekig zijn? Cirkelvormig? Of kaarsrecht?

Op deze site vond ik een mooie tool waarmee ik het figuur kon gaan tekenen. Ik heb lijnen getekend waarvan ik vermoedde dat al mijn bezochte steden en plekken er binnen zouden vallen. Zo tekende ik aan de ene kant met gemak de meest noordelijke lijn – Oslo naar Narva – en inderdaad: Stockholm viel onder de lijn en hoefde geen apart punt te krijgen. Aan de andere kant tekende ik iets te voorbarig de lijnen van Wright naar Cagliari en van Cagliari naar Narva, want wat bleek: steden als Mont Saint-Michel, Bergerac, Rome en Krakau vielen buiten deze lijn. Die moesten dus nog toegevoegd worden.

En zo kwam Figuur 1 tot stand. Uiteindelijk niet cirkelvormig, hoekig of recht, maar juist van alles wat. Mij vallen twee dingen op: 1) In het zuiden moest ik gedetailleerder te werk dan in het noorden. Mont Saint-Michel, Bergerac, Rome en Krakau moesten toch echt een apart punt worden, omdat ze anders buiten het gebied vielen. En 2) Tsjechië, bijvoorbeeld, valt in zijn geheel binnen mijn bezochte ‘reisgebied’, maar ik ben er nog nooit geweest. Hoe mooi om te zien dat ik nog heel veel te ontdekken heb, en dat ik daarvoor niet eens zover van huis hoef.

Figuur 1. De meest uiterste hoeken die ik ooit bezocht heb.

Excursief: de uiterste hoeken

En hier nog even op een rij (vanaf Oslo met de klok mee):

  • Oslo, mijn noordelijkste punt, toen ik op bezoek was bij twee vrienden.
  • Narva, mijn oostelijkste punt en tevens het verste weg dat ik ooit ben geweest (ongeveer 1650 km vanaf Amsterdam), toen we een uitstapje maakten op onze reis naar Tallinn.
  • Krakau, toen ik op reis was met studiegenoten.
  • Rome/Vaticaanstad, toen ik op reis was met mijn familie én later nog een keer toen ik op reis was met de middelbare school.
  • Cagliari, mijn zuidelijkste punt, toen ik op reis was met mijn familie.
  • Bergerac, toen we op reis waren in Frankrijk.
  • Mont Saint-Michel, mijn westelijkste punt, toen ik op examenreis was.
  • Wright, toen we op bezoek waren bij mijn zus in Portsmouth.

Gepubliceerd door

Vincent Zonder Klinkers

In de taal verdwaald

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s